Om mig

Marie Ericsson – meditationslärare, författare och konstnär

1970 befann jag mig i Indien, när jag hörde talas om en buddhistisk lärare som snart skulle leda meditationkurser i Bodh Gaya, den lilla by där Buddha blev upplyst för 2.500 år sedan. Jag reste dit och deltog i flera 10-dagarskurser i Vipassanameditation med S.N Goenka, som läraren hette. Denna upplevelse förändrade till stor del min syn på livet, men hemma i Sverige hittade jag inte några likasinnade. Jag gick på en konstskola i Sunderbyn utanför Luleå. Men vintern 1974-75 åkte jag tillbaka till Indien för att göra fler retreater med Goenkaji.

När jag kom hem sökte jag och kom in på Konstfack i Stockholm och flyttade dit. Där hittade jag en liten sangha, med bland andra Staffan Hammers och Mikael Karlholm, ett löst nätverk som flera år senare skulle bli Vipassanagruppen. Vi ordnade söndagssittningar och flera retreater med inbjudna västerländska lärare, t ex Ruth Denison, Christopher Titmuss, Guy Amstrong och Joseph Goldstein, som jag deltog i.

1985 åkte jag tillbaka till Asien igen, först till Thailand, där jag bodde i ett halvår på ett buddhistiskt kloster, Wat Suan Mokkh. Därefter fortsatte jag till Burma, där jag mediterade i två månader med Sayadaw U PanditaMahasi Sasana Yeiktha.

Hemma i Sverige igen 1986 bildade vi formellt föreningen Vipassanagruppen, där jag ingick i styrelsen.

Lite senare ordnades ett nytt retreat med Joseph Goldstein och Sharon Salzberg och de tyckte att jag borde komma till till deras center, Insight Meditation Society i USA, och göra en retreat med dem. Sagt och gjort, 1987 deltog jag i min första tremånadersretreat på IMS. Det har blivit många fler sedan dess, några på nybyggda Forest Refuge och likaledes nyrenoverade IMS , samt även tre lika långa retreater på Gaia House i England, med Christina Feldman som lärare.Jag har även studerat Jhana med Leigh Brasington.

I augusti 2007 fick jag förmånen att vara assistentlärare till Joseph Goldstein, när han var här i Sverige och ledde ett retreat.

På senaste tiden har jag studerat med en annan burmesisk lärare, Sayadaw U Tejaniya, och jag tillbringade två månader på hans kloster Shwee Oo Min vintern 2016. Mitt senaste tremånadersretreat gjorde jag på Forest Refuge i USA 2019.

Sedan 1998 har jag lett Vipassanagruppens torsdagssittningar och några lokala retreater tillsammans med Staffan Hammers.

Varje höst sedan 2005 har jag undervisat på ett retreat tillsammans med en qigonglärare (först Franz Möckl och på senare tid Ragnvald Jonsson). Vid två tillfällen har även den amerikanske läraren Greg Scharf varit gästlärare på dessa retreater. Tillsammans med Greg har jag även undervisat i Finland.

Jag har även intervjuats i poddarna Yogiskt och Ganska Djupt.

Jag tycker att det är mycket roligt och givande att undervisa i meditation och buddhism och håller gärna föredrag och introduktioner i dessa ämnen.

År 2011 gav Vipassanagruppen ut min bok Kom och se – om meditation och theravadabuddhism.

År 2021 gavs Här och nu – om Satipatthana sutta och Buddhas väg till upplysning ut.