Retreater

Sittningar

torsdagskvällarna har Vipassanagruppen meditation, som jag leder tillsammans med Staffan Hammers. Vi har varannan torsdag. Sittning och Dhammatal mellan kl 18.30 – 21.00. 

Vi har nu börjat med IRL-sittningar på Drom Tönpa Center, Erstagatan 28 i Stockholm. Men vi kör samtidigt på Zoom för medlemmar som inte kan komma till Drom Tönpa.

Info: För länk till Zoom och övriga upplysningar: Skicka ett meddelande från kontaktsidan!

Mina hittills planerade datum 2023 är: 13/4, 27/4, 11/5, 1/6, 15/6

Planerade retreater 2023

Stillhet och rörelse – Vipassana & Qigong med Marie Ericsson och Ragnvald Jonsson

23 – 27 augusti 2023

Denna retreat kombinerar stillheten och tystnaden i buddhistisk Vipassanameditation med de medvetna rörelserna i Qigong. Detta underlättar sittandet och främjar en kontinuerlig uppmärksamhet på kroppen och sinnet här och nu. Vi utvecklar koncentration, lugn och insikt i våra livsmönster och tränar även kroppens balans och mjukhet. Detta leder till större glädje och acceptans av oss själva och andra.

Retreaten innehåller instruktioner i sittande, gående och stående meditation, samt Metta-meditation. Varje kväll ges ett Dhammaföredrag. Tre gångpass varje dag ersätts av Qigongövningar, bl a Shibashi Qigong, de 18 rörelserna. Vi gör Qigong ute på gräsmattan och mediterar inomhus. Kombinationen Vipassana och Qigong har visat sig vara mycket helande för både kropp och sinne, enligt vittnesmål från tidigare deltagare.

Retreaten hålls i tystnad. Det innebär att avhålla sig från småprat med andra deltagare och endast prata med lärarna och personalen på gruppmöten/frågestunder eller när det är nödvändigt. 

Retreaten passar både för nybörjare och erfarna meditatörer. Vegetarisk/vegansk mat serveras.

 Marie Ericsson började meditera 1970 i Indien och har därefter även gjort långa retreater i Thailand, Burma, England och USA. Nu senast en 3 månader lång retreat på Forest Refuge, som är en del av Insight Meditation Society i USA. Hennes lärare är Joseph Goldstein, Sayadaw U Pandita, Sayadaw U Tejaniya, samt många andra, både asiatiska och västerländska lärare. Hon har varit aktiv i Vipassanagruppen sedan starten och leder sedan 1998 torsdagssittningar och retreater. Marie har skrivit två böcker, nu senast Här och nu – Om Satipatthana Sutta och Buddhas väg till upplysning..

 Ragnvald Jonsson har länge varit intresserad av hur rörelser på olika sätt kan bidra till utveckling och fördjupad medvetenhet. Ragnvald är även utbildad idrottslärare och Waldorflärare och arbetade i många år på en skola/behandlingshem för ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder som specialpedagog i Sensomotorik. Han har lärt sig Shibashi (Taiji) Qigong av Franz Möckl och är även lärare i Yuan Qigong. Efter pensionen har Ragnvald mer tid att sitta och dreja i sin lilla keramikverkstad. Även där bidrar harmoniska rörelser i balans till skapandet av vackra muggar och skålar.

Språk: Undervisningen sker på svenska.

Tid: Onsdag 23 augusti kl. 17.00 till söndag 27 augusti ca klockan 15.00

Plats: Fridhem – kursgård i Stjärnsund, södra Dalarna.

Pris: Grundavgift: 2.500  Tillägg för enkelrum 800 kr, dubbelrum 600 kr, flerbäddsrum 0 kr

Priset inkluderar mat & logi, samt resor för lärare och personal. 

Frivillig donation, dana, till lärarna för undervisningen och till personalen för jobbet tillkommer.

Stipendium: Om du väldigt gärna vill delta i retreaten, men inte har råd på grund av till exempel arbetslöshet, låg inkomst eller sjukdom, kan du söka bidrag från Vipassanagruppens stipendiefond. Du kan som mest få halva grundkostnaden. Skriv ett mail till styrelsen och förklara din situation: vipassanagruppen@sangha.nu

Info: Skriv ett mail på kontaktsidan!

Anmälan: Man anmäler sig på Vipassanagruppens hemsida: www.sangha. nu , genom att fylla i ett formulär och betala 500 kr i anmälningsavgift.